David R.Butt

(David Reed Butt 16.12.1927 - 28.06.08)

Hvem var David R. Butt?Hans person er vanskelig å fange opp i en setning og hans kunstform var ikke ensartet. Det som likevel kjennetegner kunstneren er først og fremst hans evne til å få frem lyset, rytmen og forandringen.


«Jeg lever ikke av å male, jeg lever for å male. Jeg gjør dette ut fra følelser og glede»...
...var svaret han gav til folk som spurte om han kunne leve av å male.
David beskrev seg selv som en naturalistisk, romantisk kolorist. Han ville ikke tvinges til å male det som kunstmarkedet sa at folk ville ha. Han ville male det som berørte han. Motivet utfordret han, og da måtte han bare male.

David R. Butt var født i Birchington, Kent i England den 16.desember 1927. Han startet sin utdanning ved Christs Hospital, Sussex, og arbeidet i bankvesenet i London City i 32 år. I 1977 pensjonerte han seg fra sin stilling i banken. I en alder av 50 år gikk han løs på en karriere som kunstmaler. David gikk grundig til verks med sin kunstutdanning. I 5 år fra 1977 til 1983 studerte han full tid ved Beckenham Center og Arts and Crafts. Gjennom deler av studietiden var han gjestestudent ved Royal Academy Art School i London. I følge David selv blir man aldri ferdig med en utdanning. Marlerutdanningen var dermed kun starten. Han reiste rund i Europa for å studere de store knstsamlinger. Som han s: «Jeg lærer mens jeg arbeider, ser og lever».

Avhopperen fra London City følte livet befriende – han pakket staffeliet, paletter og maling i sin campingbuss og dro rundt i Europa på motivjakt. Middelhavslandenes duse pastellfargede lys gjorde inntrykk. Han besøkte Venezia, Madrid, Wien, München og Paris likeså.
Men så oppdaget David Skandinavia. Som han selv sa: «Lyset i nordområdene er helt unikt vis á vis den øvrige verden. Lyset er min viktigste inspirasjonskilde som bildende kunstner. Lyset i Skagen er spesielt, men likevel er lyset i Lofoten mye klarere. Naturen er så uberørt, scenariet villere og menneskene mer åpne enn ellers i Europa».

David R. Butt har malt mye i Skandinavia og blitt kjent på steder der han har malt over lengre tid, slik som Lofoten, Tromsø, Kiruna, Göteborg m/Liseberg tivoli og Tivoli i København.Han besøkte ofte Kirsten Kjærs museum Frøstrup, Jylland, hvor han malte og hadde utstillinger. Han hadde alltid utsilt malerier der.David Butt var post-modernist. Han forsøkte å utrykke dybden i den virkelighet som vi omgir oss med. Hans arbeider har tatt form ac «kunstnerisk dokumentasjon» med utgangspunkt i det visuelle. Maleriene baseres på europeisk kunst fra renessansen til Cezanne. David forsøkte å gi maleriene preg av samtidsdokumentasjon og viste hvordan utviklingen har foregått gjennom en årrekke. Han sa: «Jeg gir nøye beskrivelse av utviklingen innenfor et område. Jeg liker å gripe fatt i øyeblikket, feste de inntrykk som strømmer på meg. Kunst skal reflektere livet enten det er sånn eller slik».


De siste årene:


I 1997 flyttet David R. Butt fra England og kjøpte seg et hus på Nabbetorp i Fredrikstad. Her tilbrakte han sine siste år med å male rundt i området ved Nabbetorp, samt Aker brygge i Oslo hvor det også ble laget en dokumentar om han som kunstner. Hvor dette opptaket befinner seg i dag er fortsatt ett mysterium. I tiden han tilbrakte i Fredrikstad hadde han 3 utstillinger, hvorav en av dem var i domkirken med 5 av hans religiøse bilder. Ett av disse heter "Mor og barn i Gamle Fredrikstad". David R. Butt døde den 28.06.08 etter ett år med alvorlig sykdom og etterlot seg mange fine bilder fra bl.a. Lofoten, Kiruna, Bugøynes og hele Skandinavia.


Mitt første møte med David R. Butt:


En stormfull novemberdag i 1991 på Å i Lofoten, møtte jeg David første gang. Vi var visst de eneste som var ute og gikk tur i den sterke blåsten. Vi var begge fasinert av stedet som var så vakkert i midnattsol om sommeren såvel som storm i den mørke årstiden. Dette møtet førte til et nært vennskap som varte til han døde i juni 2008.